Patio wordt werkkamer, Den Haag

Uiteraard kan vrijwel elke aannemer een standaard uitbouw bouwen. De kunst zit in het realiseren van de aanbouw die ook esthetisch een meerwaarde voor de woning is. Deze royale jaren ’30 benedenwoning in Den Haag heeft vanuit het oorspronkelijke bouwkundige ontwerp een patio van 12 m² die door de opdrachtgevers als onpraktisch werd ervaren.
De wens was dan ook om deze ruimte bij de woning te betrekken en er een werkkamer van te maken.

Een plek voor concentratie

De deur naar de gang is naar achteren geplaatst, zodat deze in dezelfde lijn is komen te liggen als de deuren naar de tuin. Daardoor is de achterpui een stuk breder geworden. Dit levert rust, functionele- en visuele winst op. Op de plaats in de keuken waar vroeger de deur en raam naar de buitenplaats zich bevonden, bevindt zich nu een groot raam.

De opdrachtgevers, beiden wetenschappers, willen de ruimte in eerste instantie gaan gebruiken voor het geconcentreerd kunnen lezen van boeken en artikelen en werken aan de computer. Daarnaast was de wens om de ruimte te kunnen gebruiken als logeerkamer. Om efficient om te gaan met de ruimte is er voor gekozen de werkkamer af te sluiten met een fraaie brede schuifdeur.

Het plafond van de werkkamer heeft een dakraam gekregen zodat toetreding van daglicht gewaarborgd is.

Colophon

Locatie: Obrechtstraat, Den Haag
Opdrachtgever: particulier
Omschrijving: 12 m² BVO
Opdracht: ontwerp interieur en esthetische begeleiding